Financieel

Hoe word ik een voorrangskandidaat bij de start verkoop? Ja, je leest het goed: Voorrangskandidaat! Door je financieel goed voor te bereiden heb je in Art Royale een streepje voor. Hoe dat precies zit lees je op deze pagina.

Financiële check

Tijdens de toewijzing van de stadsvilla's krijgen kandidaten die een financiële check hebben uitgevoerd, én deze vóór de sluitingsdatum van de inschrijvingsperiode na start verkoop ondertekend hebben ge-upload in het digitaal inschrijfformulier, een voorrangspositie op diegene die dit niet hebben gedaan. Buiten inzicht in je financiële haalbaarheid kun je er dus profijt van hebben als je een financiële check doet. De ingevulde en ondertekende financiële check kan je uploaden in het digitale inschrijfformulier dat beschikbaar is zodra de verkoop daadwerkelijk is gestart.

Jouw droomwoning in Art Royale financieren

Zie jij jezelf al wonen op deze unieke plek in Utrecht? Dan is het handig te weten wat belangrijk is bij de aankoop van een nieuwbouwhuis, welke kosten ermee gemoeid zijn en wat er financieel mogelijk is. Want is het mogelijk die droom waar te maken? De adviseurs van De Hypotheekshop kijken tijdens een gratis oriëntatiegesprek samen met jou naar je financiële mogelijkheden. Zo weet je snel waar je aan toe bent en krijg je onafhankelijk advies van diverse verschillende geldverstrekkers.

Wij verplichten je niet om een hypotheek of een financiële check via de Hypotheekshop af te sluiten. Dus heb jij een financiële check elders, via de makelaar of een andere erkende hypotheekadviseur laten uitvoeren (van maximaal 2 maanden oud), dan kom jij ook in aanmerking als voorrangskandidaat. Een voorbeeld van een financiële check kan je hier downloaden. Wij vragen een financiële check omdat het helaas regelmatig voor komt dat kandidaten op het laatste moment afhaken omdat zij de woning uiteindelijk toch niet kunnen betalen.

Veel rentecontracten van hypotheken zijn in de periode van 2017-2022 opnieuw ingegaan met een historisch lage rente. Op het moment dat je door wilt stromen naar een andere woning is het vaak interessant om het lopende rentecontract mee te nemen. Het is in de oriëntatiefase al van belang om na te gaan of dit zondermeer kan. Onderstaand een overzicht van punten die per geldverstrekker kunnen afwijken en zeker van belang zijn:

Kan je de hypotheek meeverhuizen en hoe?
Iedere verstrekker heeft zijn eigen acceptatiebeleid. Dit is iets anders dan algemene voorwaarden en het beleid kan gewijzigd zijn.

Verstrekt de geldverstrekker een overbrugging?
Een overbruggingskrediet is een voorschot op de overwaarde. Er zijn geldverstrekker die geen overbrugging faciliteren of daar strenge eisen aan stellen waardoor doorstromen lastig of onmogelijk wordt.

Is het hypotheeklabel nog verkrijgbaar?
In het verleden zijn verstrekkers actief geweest die nu geen nieuwe hypotheken meer verstrekken.

Welk tarief wordt gehanteerd voor de verhoging?
Het is mooi als een rentecontract kan worden meegenomen maar wat rekent de verstrekker voor de verhoging en is dat marktconform? Als het om een forse verhoging gaat kan het misschien toch interessant zijn om naar een andere verstrekker uit te wijken omdat het gewogen gemiddelde van de meeneemhypotheek hoger ligt dan de huidige marktrente.

Is er een maximum bedrag opgenomen in de acceptatie voorwaarden qua hoofdsom?
Sommige verstrekkers hanteren een maximale hoofdsom van bijvoorbeeld € 1.000.000. Indien er een hogere financieringsbehoefte is kunnen zij meeverhuizen weigeren.

Wat gebeurt er met de huidige hypotheek als het rentecontract wordt meegenomen naar de nieuwe woning?
In feite kopieer je het rentecontract naar de nieuwe woning maar de vraag is tegen welke condities de oude hypotheek tijdelijk wordt voortgezet. Veel geldverstrekkers passen de oude hypotheekrente op de lopende hypotheek aan naar de "dure" overbruggingsrente.

Is de verstrekker passend bij een nieuwbouwfinanciering?
Iedere offerte kent een eigen geldigheidsduur en die periode moet wel passen bij de tijdlijn nieuwbouw, tussen tekenen koopovereenkomst en de start van de bouw. Dit bepaalt de rentevaststelling en kan van belang zijn voor de ontbindende voorwaarden.

De hypotheek wordt in een depot gehouden voor de betalingen tijdens de bouw, van belang is hoe de geldverstrekker omgaat met renteverrekeningen (renteverlies tijdens bouw).

Kan je de huidige woning alvast verkopen?
Voor het meenemen van de hypotheek kunnen beperkingen zitten qua tijd. Soms moet de nieuwe hypotheek al ingaan voordat de oude hypotheek wordt afgelost of is de tijd dat de nieuwe hypotheek moet ingaan na aflossing oude hypotheek beperkt.

Hypotheekberekening

Benieuwd naar een voorbeeld hypotheekberekening en de bijbehorende maandlasten? Download deze hieronder.

De Hypotheekshop

Bovenstaande punten kunnen allemaal uitgezocht worden voordat je je inschrijft voor een nieuwe woning. Het is daarom belangrijk om al in de oriëntatiefase je te laten informeren over de mogelijkheden en een financiële check te laten maken. Dat kan bij het kantoor waar wij mee samenwerken: De Hypotheekshop Utrecht, Vleuten, De Meern. Je kunt hen bereiken via T 030 677 58 00, per e-mail of online een afspraak inplannen via de Online agenda.

Financieel goed voorbereid